گردشگری سلامت در ایران

گردشگری سلامت در ایران و بررسی روندها و سازوکارهای اصلی بخش گردشگری پزشکی با توجه به تغییرات سریع و اطلاعات متنوع از سراسر جهان اخیراً در سطح جهانی به عنوان یک ضرورت مطرح شده است. داده های گردشگری پزشکی در سطح جهانی در حال چرخش هستند.

در آخرین گزارش مجله بین المللی سفر پزشکی (IMTJ) تحولات جدید در این بخش اعلام شده است. بر اساس این گزارش در سال ۲۰۱۸، سفرهای پزشکی منطقه ای یا داخلی نسبت بیشتری را به خود اختصاص داده است و گردشگران پزشکی دیگر به دنبال ارزان ترین مقصد نیستند. با این حال، “سهولت و مقرون به صرفه بودن سفرهای بین المللی” علاوه بر پیشرفت در فناوری و استانداردهای مراقبت، همچنان یکی از عوامل کششی برای مسافران پزشکی است. در این گزارش شکست چندین پروژه گردشگری پزشکی این زنگ خطر را برای مسئولانی که به دنبال توسعه گردشگری پزشکی در سازمان/کشورهای خود هستند، ایجاد می‌کند. تخمین زده می شود که تعداد سالانه مسافران پزشکی در سراسر جهان ۵.۵ میلیون نفر و ارزش هزینه های سفر پزشکی ۱۰ تا ۱۵ میلیارد دلار آمریکا است. گردشگری پزشکی به عنوان صنعتی با ارزش ۱۰۰ میلیارد دلار در آینده تخمین زده می شود.

علیرغم توسعه و رشد قابل توجه صنعت، ما اطلاعات کمی در مورد مکانیسم گردشگری پزشکی در ایران داریم. اکثر تحقیقات موجود علیرغم سیستم گردان معاصر مبتنی بر دانش قبلی گردشگری پزشکی است. ایران برای انجام این درمان در طول سفر به ویژه سفرهای خانوادگی از کشورهای حاشیه خلیج فارس به شیراز و مشهد، دو شهر ایران محبوب بوده است. با این حال، بر اساس MTI (شاخص گردشگری پزشکی)، ایران در بین ۳۰ کشور مقصد ارزیابی شده در سال ۲۰۱۶ قرار ندارد. در میان اطلاعات و ارقام بسیار متنوع، یک بار ایران به عنوان دهمین کشور برتر از نظر ارزش گردشگری پزشکی توسط IMTJ گزارش شده است (جدول ۱).

گردشگری سلامت در ایران 3

ایران در بازه زمانی ۱۹۶۷-۱۹۷۷ به عنوان برترین مقصد گردشگری خاورمیانه در نظر گرفته می شد. تغییرات سیاسی در سال‌های بعد بر گردشگری بین‌المللی ورودی به ایران تأثیر گذاشت و توازن از منابع غربی به سمت گردشگری مذهبی -عمدتاً- از دیگر کشورهای مسلمان تغییر یافت. جدول ۲ میزان سرمایه گذاری سرمایه در گردشگری را توسط سه کشور منطقه نشان می دهد که سرمایه گذاری ایران را نسبتاً ناچیز نشان می دهد. دو چالش عمده وجود دارد که بر بخش گردشگری پزشکی نیز تأثیر می گذارد: «تصویر منفی ایران در غرب و کمبود منابع برای مقابله با این گفتمان منفی».

گردشگری سلامت در ایران 4.jpg

در این میان چندین مزیت رقابتی برای گردشگری پزشکی ایران ذکر شده است که از «منابع ارزشمند پزشکی، زیرساخت‌ها و مهارت‌های پزشکی» تا «شباهت‌های فرهنگی و اجتماعی با کشورهای مرزی»، علاوه بر «عوامل دین‌محور» و نیز قابل‌توجهی است. تعداد ایرانیان مقیم کشورهای خارجی که ترجیح می دهند برای درمان (گردشگر دیاسپوریک) به کشور مبدا خود برگردند. پیش بینی می شود تا سال ۱۴۰۰ (۲۰۲۱) ۵۵۰۰۰۰ بیمار خارجی به ایران مراجعه کنند که منجر به درآمد ۲۷۵۰۰۰۰ دلاری و ایجاد ۳۹۲۸۵۷ فرصت شغلی مستقیم و غیرمستقیم خواهد شد.

با این حال، همه این پیش بینی ها برای آینده “انتظارات غیر واقعی” هستند زیرا موانع متعددی برای رسیدن به نقاط ادعا شده وجود دارد. مهمتر از آن، برخی از عوامل مغفول مانده است که به طور بالقوه می تواند منجر به توسعه و ارتقاء در مسیر واقعی تر شود. بررسی اطلاعات و مکانیسم واقعی، از نظر دامنه محدود و محدود و بر اساس باورهای پیشین در عرصه گردشگری پزشکی بوده است. ارائه خط مشی و برنامه ریزی جدید مطابق با تغییرات جدید امکان پذیر و مؤثر نخواهد بود، مگر اینکه بررسی جامعی انجام شود.

گردشگری پزشکی در ایران IMTJ، آمار و اطلاعات سالانه هر کشوری را که گردشگری پزشکی ارائه می دهد، گزارش می کند. ما عمدتاً جستجوی خود را بر اساس اطلاعات آنها، به عنوان یک پایگاه داده قابل اعتماد جهانی، استوار کردیم. سایر اطلاعات از وب سایت های دولتی و خصوصی به زبان فارسی جمع آوری شده است.
ایران با اکثریت جمعیت شیعه، در خاورمیانه واقع شده و توسط کشورهای مسلمان احاطه شده است. بسیاری از شهرهای این کشور از نظر تاریخی به عنوان یک مقصد گردشگری در این منطقه شهرت داشته اند، به ویژه شهرهای شیراز، اصفهان، یزد و مشهد. به عبارت دقیق‌تر، شباهت‌های فرهنگی و اجتماعی، در کنار سوابق خانوادگی آشنا باعث شد تا شهروندان کشورهای مرزی ایران را به عنوان مقصد خود انتخاب کنند. محبوبیت پزشکان ایرانی در منطقه و امکانات پزشکی واجد شرایط یکی دیگر از دلایل اصلی در نظر گرفتن ایران به عنوان مقصد گردشگری پزشکی بوده است. مذهب نیز همواره عامل مؤثری در جذب گردشگران و گردشگران پزشکی از کشورهای مرزی بوده است. از نظر درمان باروری که در شاخه شیعه و سنی قوانین متفاوتی دارد و در یک تحقیق عملی در اصفهان ۹۴ درصد شرکت کنندگان (بیماران خارجی) مسلمان شیعه و ۶ درصد دیگر مسلمان سنی بودند. کشور مبدا، عراق، افغانستان، پاکستان به ترتیب.

دکتر مصطفی آگاه با بیش از ۲۰ سال سابقه تخصصی جراحی پلاستیک و زیبایی و اخذ مدرک دوره تکمیلی از اتریش و بازگشت به ایران، سالها در خدمت مراجعین خود هستند. 

علاوه بر ایشان، کادر درمان و پشتیبانی ۲۴ ساعته ما، آماده پاسخگویی به بیماران بین المللی و داخلی هستند.

همیشه به یاد داشته باشید که ابتدا، داشتن اطلاعات کامل از پزشک، جراحی، عوارض و ریسک‌های عمل و پاسخگویی و همراهی پزشک و کادر درمان از قبل از شروع جراحی و مشاوره تا فالوآپ و بهبودی کامل شما، از مهمترین فرآیندهای شما برای تصمیم به انتخاب کشور، شهر و پزشک شماست.